Bergslagens Älghundsklubb

Bergslagens Älhungklubb är ansluten till Svenska Älghundklubben och är en av 10 lokalklubbar. Syftet är att ur såväl jakt- som exteriörsynpunkt, främja aveln av våra älghundraser, samt verka för utveckling av dressyr och praktiskt bruk av dessa raser.

 

Svenska Älghundklubbens ändamål är att i egenskap av ansluten specialklubb till Svenska Kennelklubben, ur såväl jakt- som exteriörsynpunkt, främja aveln med av Svenska Kennelklubben erkända älghundraser, samt verka för utveckling av dressyr och praktiskt bruk av dessa raser.

Som medlem i Bergslagens Älghundklubb får du:

  • Rätt att delta på utställningar, och jaktprov
  • Svenska Älghundklubbens tidskrift Älghunden
  • Personlig avelsrådgivning
  • Möjlighet att genom klubbarbete påverka Älghundklubbens syften
  • Rabatt på HD-röntgen och ögonlysning

Vargpolicy Bergslagens älghundklubb

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Vargpolicy Bergslagens älghundklubb

Nedanstående policy utgör riktlinje för Bergslagens älghundklubbs arbete avseende varg inom klubbens verksamhetsområde.

Bakgrund

Bergslagens älghundklubb är en klubb med ca 800 medlemmar.

Rovdjursstammarna har ökat kraftigt i Sverige de senaste decennierna. För älghundsägare är det framför allt björn och varg som påverkar hundanvändningen genom deras uttag ur älgstammen och angrepp på våra hundar. Då björnstammen inom vårt verksamhetsområde fortfarande inte är så stor att den anses orsaka oacceptabla problem fokuserar policyn på vargproblematiken.

Vargkoncentrationen inom klubbens verksamhetsområde är katastrofalt tät. Antalet konstaterade familjegrupper och par av varg är högst i Sverige. Antalet vargar underskattas sannolikt också. Jägarna har vid de licensjakter som genomförts konstaterat att det oftast finns fler vargar i reviren än vad som officiellt angetts. Vargpopulationen är alldeles för koncentrerad och det är en skandal att myndigheterna inte tagit fram en plan för hur målet, som riksdagen beslutade om redan 2013, att minska vargkoncentrationen ska nås.

Konsekvensen blir att våra medlemmar får allt svårare att bedriva älgjakt med löshund. Löshundsjakten är en förutsättning för att den svenska viltförvaltningen ska fungera och är även en kulturhistorisk bärare. Även samhällsuppdraget att utföra eftersök på trafikskadat vilt blir svårt att genomföra med dagens situation.

Högsta förvaltningsdomstolen har fastslagit att klövviltsförvaltning och möjligheten till löshundsjakt ska tas hänsyn till då beslut om vargjakt fattas.

Detta vill vi uppnå

  • Kraftigt reducerad vargstam inom klubbens verksamhetsområde genom jakt
  • Full ersättning från staten för rovdjursdödade eller skadade hundar.
  • Förhindra oacceptabel påverkan på jaktutövning och förhindra försämrade livsvillkor för våra medlemmar
  • En meningsfull älgjakt med löshund enligt den nordiska jakttraditionen

En större samverkan med likasinnade organisationer för att uppnå våra målsättningar

Långsiktighet

Klubben ska genom kontakter med politiker, myndigheter och organisationer verka för att policyn efterlevs.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rad”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image admin_label=”Bild” src=”http://bergslagen.alghundklubben.com/wp-content/uploads/2018/02/d844ebdbee7fe8e88270f2266d905685.jpg” show_in_lightbox=”off” url=”http://bergslagen.alghundklubben.com/wp-content/uploads/2018/02/Vargpolicy-BÄK-1.pdf” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]